U Pravom Drustvu

Na Igmanu su Laste sto je dobar znak. Nismo sami.
Neko kaze da su tu na istoj lokaciji i Fikrini izvidjaci-diverzanti
te Crni Labudovi.Ako je to istina onda se dijelom
obistinjuje ono sto su nam rekli – da je sam Alija
zatrazio da se najbolje bosanske jedinice prebace na Igman.

Jedan od Fikrinih rece da je Alija takodje zatrazio da se najelitniji, Travnicki bataljon Sedme skine sa fronta sa Hrvatima te da nam se pridruzi. Osjecam se ponosan i pocascen sto sam u ovoj ekipi. Je..es sve spotove i nafuravanje po Sarajevu –
ovo je prava potvrda ko smo i sta smo.

Osjecam ponovo onu nezdravu euforiju od koje se lako gubi glava. Gledam sa uzivanjem oko sebe ovu elitu pa mi srce igra.
Znam da ce biti gadno ali sa ovim bi momcima
isao do kraja.
Bosanac uz Bosanca.
Nema glupog rivalstva, tipicnog natjecanja ko je “bolji”.
Samo uzajamno postovanje i podrska. Ljudi su na nivou.
Znamo da nam se valja sutra boriti jedan za drugoga.
Evo pisem ovo a kroz tijelo mi opet prolazi ona “struja”
kao i nekad.

Rat je grozan i nikom se ne ponovio, ali osjecaj koji
dozivis kao ratnik samo sa na ovakav
nacin moze dozivjeti – to je ona mala i
jedina nagrada koju dobijes za ucesce
u ovoj odvratnoj ljudskoj tvorevini zvanoj rat.

ponor
U meni je duboko ukorijenjen rat i ja sam kao osoba proizvod rata i ratnog iskustva. U ratu sam naucio da razdvajam dobro i zlo i da volim dobre ljude. Ovaj blogger je moja druga kuca. U njoj se osjecam komforno i prijatno sa svojim prijateljima vlasnicima blogova i citaocima. U ovoj kuci pisem o svom definirajucem iskustvo i to dijelim sa vama.

39 komentara

  1. Labudovi su bili odlicni borci ali im je sve vezano oko promocije njihove jedinice bilo jako papansko. Sjecam se slika sa trakama oko glave, ray ban cvikama, rumeni obrazi – onako bas fino domace. Sta ces to, koliko god su to bila teska ratna vremena toliko su to bila i vremene ufuravanja. Sjecam se da su hrvatski vojni policajci kod Lausica “duzili” raybanke.

  2. Znam da su bili odlicni borci. Bilo mi je zao kad su jednom izginuli na Spici. Je li istina da su Labudovi ratovali za pare i plijen? Cuo sam jos u ratu, ako labudovima platis npr. 50000 DM, oni dolaze i kota pada.
    Je si li cuo ista o takvim aranzmanima generalno, tj oko placanja nekim jedinicama da dodju i “odrade” polozaj?
    Znas li ista oko prodaje polozaja (na svim stranama) jer znam da je bilo i toga?
    Znam da su neki u Sarajevu placali cetnicima da ih ne granatiraju. Npr, moja tetka je imala srecu da stanuje odmah iznad ogromne kucetine nekog Dragana na Pofalicima u kojoj je bila velika pekara i uhodan biznis. Nikad joj ni prozor nije bio razbijen, a kamoli sta drugo.

  3. Nemam nikakvih zvanicnih potvrda oko tih placanja. Ja sam cuo slicne price ali nikad iz nekih pouzdanih izvora nego od raje.
    Sve je moguce … U svakom slucaju sto se ticne ratnih operacija oni su bili pravo zlo za neprijatelja o cemu cu ja jos detaljno pricati.
    Sto se tice prodaje i trgovine ispricati cu takodje na blogu neke od tih stvari za koje sam saznao za vrijeme rata.

  4. Ovo nije grb koji se ‘93 nosio po uniformama ali sam ga stavio za ilustraciju jer ne izrazava eksplicitno koja je jedinica u pitanju. Sto se tice ovog grba on se prodaje na internetu, zajedno sa svim drugim unikatnim ratnim suvenirima kao kasnija verzija grba “Crnih Labudova”.
    Nasao sam ga kao kasniju verziju (“Late Issue”) njihovog grba na ovom istom web site-u kojeg je pospanko prilozio:

    Zaveden je kao:
    rs111s.jpg (2016 bytes)
    RS111.Black Swans special forces unit.Late issue.”SPECIJALNA JEDINICIA
    ZA POSEBNE NAMJENE CRNI LABUDOVI”

  5. Nadjoh na internetu negdje ovo:
    – Britanski general Michael Rose, zapovjednik UNPROFOR-a za BiH, zaprijetio da će povući “plave kacige” iz demilitarizirane zone na planini Igman, ako vojnici Armije BiH ne napuste to područje.

    Zar je bilo demilitarizovane zone na Igmanu?

  6. ponor>ali sam ga stavio za ilustraciju jer ne izrazava eksplicitno koja je jedinica u pitanju

    Kako ne izrazava eksplicitno kad na njemu pise “Crni labudovi”, pricas o njima u tekstu
    Ovo ni u kom slucaju nije amblem Crnih labudova.
    Ja ga nikad nisam vidio na njihovim uniformama.
    Nosili su onaj na koji je Pospanko dao link.

  7. Ne mogu da vjerujem da niste upoznati sa demilitarizovanom zonom na Igmanu.

    Demilitarizovana zona je bila u stvari zona razdvajanja izmedu Armije BiH i VRS uvedene u avgusta 2003.

    Rasporedene su UN trupe izmedu Armije BiH i VRS. Zona razdvajanja je bila od Malog polja na Igmanu do Obesenjaka iznad Jasena (linija iznad Krupca). UN trupe su imale zadatak da sprjece prolazak vojske kroz tu zonu i tako sprjece sukobe.

    Armija BiH je par puta prosla iza leda UN Trupa tako da je nastao problem izmedu Armije BiH i UN-a. Jedan vojnik UN-a je tom prilikom poginuo. Armija se morala vratiti na pocetne polozaje. Zbog nemogucnosti izvodenja borbenih dejstava u rejonu Igmana. Armije BiH izlazi na Bjelasnicu u februaru ‘94 tako zaobilazi demilitarizovanu zonu i oslobada Bjelasnicu a ubrzo zatim i Igman. Demilitarizovana zona tim cinom gubi smisao postojanja.

    Bez obzira na tu cinjenicu. Demilitarizovana zona je ostala do postoji sama za sebe. Daleko od borbenih dejstava. Jedinice UN-a su ostale do kraja rata na Malom polju na Igmanu i sprjecavale prolazak vozila i naoruzanja Armije BiH, te su se dugo vremena morali koristiti alternativni zaobilazni putevi.

  8. Kada se desila ta akcija na Cakljama, tada je vec Bjelasnica bila u Rukama Armije BiH. Jedinica koja je pobijena je bila minobacaclije i prateci kadar. Sto se tice akcije vecina jeste ubijena hlanim oruzjem. Rouz je je rekao sljedece “Nije prvi put u ratu da se upotrebljava hlano oruzje za ovakvu vrstu akcije. Sve specijalne jedinice svijeta koriste to oruzje u slicnim situacijama”. Zene u uniformi su vojnici. Nigdje nije bilo oznake da je to Sanitet.

    Rouz je popizdio 1993 kada je poginuo Francuski vojnik na Igmanu, koji je opet rodeni peh. Metak ga je pogodio iz automatske puske na udaljenosti od 800m i to pod pazuh ispod pancira.

  9. Cekaj evo pisem sljedeci nastavak pa cu pojasniti kako je izgledala nepostojeca demilitarizirana zona tamo gdje smo se mi nalazili i zasto kazem da mi nismo tamo ulazili.

    Sto se tice hladnog oruzja – citaj Rouz-ov komentar. Bivsi SAS-ovac. Po nepotvrdjenim inoformacijama i oni sami su koristili isto na terenu bivse Ju u vrlo izolovanim
    akcijama. (ne trebam vam govoriti da je SAS “prepjesacio” pola Bosne i Kosova)

  10. cista glupost da su labudovi za pare ili cak plijen ratovali-to su mahalske price.
    V.S. 1 ceta- da li je prezentacija u to vrijeme bila papanska? pa tesko je to rec jer i sam znas da su se svi furali na neku elitu tipa rambo ne samo neki iz labudova 😉
    ali nismo ovdje da se prepucavamo oko toga
    da se vratim samo na one pricice za pare i da potvrdim jos jednom cista “izmisljotina”
    P.L-BiH-C-L
    ovako momci su mislili

  11. Sto se tice Dijabolinog komentara o sanitetu u rejonu Caklji na Igmanu evo informacija iz prve ruke. Nema govora o Sanitetu (barem ne o onom za vidljivo istaknutim oznakama) radi se o dvije posade minomacaclija, vezistima i kuririma. Tacno je da je koristeno “hladno” oruzje i pistolji sa prigusivacima i jedan Hekler sa prigusivacem. Naredjenje je bilo zavrsi sve “bez buke” ponesi sto se moze ponjeti ostalo onesposobi. Nisu bile 4 zene nego dvije i to u uniformama i naouruzane. Sve cisto i veoma brzo uradjeno i nema vise potrebe da se komentarise, biti vojnik u ratu znaci da ti je glava u torbi non-stop a spavati na neobezbjedjenom polozaju znaci samo jedno, gresku koju placas glavom i to im se upravo desilo.
    A sto se tice price uzimanja kota za pare ja znam za jedu. Bio sam pripadnik OPSN CSB-a Sarajevo LASTA, u zimu ‘93 u bazu su nam dosla 5-ca Crnih Labudova, odmah poslije toga smo izasli u izvidjanje polozaja oko Spicaste Stijene (Kule) koju je drzala 9MBR. Sjecam se da se tih dana sve vise spominjala u izjestajima kao mjesto odakle se non-stop snajperskom vatrom tuce po gradu, mislim da se polako pocela stvarati fama o tome kako je nemoguce zauzeti Spicastu Stijeu i naravno doslo je naredjenje “odozgo”. Uzeti Spicastu po svaku cijenu. U izvidjanje sem nas (I Ceta OPSN Lasta) isla su i ta petorica momaka iz Labudova i diverzanti 9MBR. Ovako tece razgovor izmedju mene i jednog diverzanta 9MBR u toku jednog izvidjanja:
    D: Jeli vi ovo ozbiljno?
    Ja: Haa
    D: Sta Ha? Gdje ces sad?
    Ja: Kako gdje trazim jel’ ova strana minirana!!!
    D: Jebote pa vas drogiraju stvarno…
    Ovdje se prica prekida jer je ispaljena svjetleca raketa na nase polozaje nekih 50 m iza nas.
    Poslje povratka sa izvidjanja (ja sam nastavio a D se vratio nazad) trazim ga da ga pitam sto se vratio i da mi objasni sta mu znaci ono oko drogiranja…
    Naso sam ga u kuci u kojoj je bila priprema bataljona koji je drzao taj dio linije.
    Ja: Jeli sta ti bi gore…
    D Kroz zalogaj (jede razvodnjene makarone): Eee.. dje si drot aj’ sjedi… os’ jest..
    Ja: Jok samo ti, nego sta ti znaci ono drogirani i to..
    D: Ma zajebancija buraz, sto s’ navalio ko mutav na mine
    Ja: ??? Pa sta treba da se sjebemo prije i nego krenemo..
    D: Ma jok’ ba, djes’ kretat…
    Ja: Sta pricas?!?
    D: Slusaj … Lasta, kaka ba’ Kula (Spicasta Stijena) nemoj se ti meni sekirat… izadjemo sutra zarokamo iz LPG a pa bombe pa malo ta vasa Nitroglicerinka rokamo jedno dvaes’ pola sata onda Cete krenu sa artiljerijom … i to je to…. mi nazad ..jebiga u komandi kazes cekali nas i to … ma koga boli ku…
    Ja sam se samo ustao i izasao van, nadje me “sef” vani kako pusim pita gdje sam traze me da idemo u bazu.
    Sutra je Spicasta odradjena bez diverzanata, mi i ti momci iz Labudova. Momci su za 10 svaka im cast.
    Cete su ponovi uzele Spicastu ni 24h poslije, Armija nije mogla da odrzi polozaje.
    Cijena koju smo platili za to je prevelika (o tome mozda neki drugi put) po mom misljenu. Ako nista raji u gradu smo malo digli moral i naravno razbili famu oko Spicaste Cijene.
    E dodjosmo i do placanja, poslije akcije smo culu da su Labudovi dobili pare za to. Ja iskreno nisam vjerovao u to sve dok se nismo opet sreli sa tim istim momcima kad se radila akcija Trebevic. Bio sam malo razocaran kad su mi rekli da je istina da su dobili pare (koliko para nije bito sada) ali poslje se kako sto znate “izvjesio” cjenovnik koliko sta kosta kada zarobis odnosno koliko Korous placa za pusku, 84 ku, minomacac, itd..
    DA istina je da se PLACALO za neke akcije. Nemislim da je to nesto lose sada, tada mozda ali sada ne.
    I jos nesto, CRNI LABUDOVI su momci prva liga i svaka im cast i tu nema niko sta da im zamjeri. Bosanci od glave do pete. Kamo srece da je bilo vise takvih na pravim mjestima …
    Pozdrav

  12. Za Crne Labudove: Lahko je njima bilo biti dobri borci, kad su svoje guzce smjestili u Kakanj, zauzeli obdanistei sepurili se po Kaknju citav rat. A za one koji neznaju: u Kaknju, hvala Bogu, skoro pa nikako rata nije bilo. Za citav rat 4 granate pale. Pa vi sada skontajte kakvi su to borci bili

  13. 93. prva velika akcija na Vozuću. 7. muslimanska, gardijaska iz Sarajeva,Živiničke ose, Banovićki golubovi (čini mi se ),Crni labudovi i još dosta jedinica. Gledam Crne labudove kako idu na kotu i nalaze se 10tak metara ispod vrha i traže artiljerijsku podršku na vrh jer ne mogu prići od “sijača”. Načelnik artiljerije 3. Korpusa nije smio preuzeti odgovornost za granatiranje da ne bi pogodio naše momke. Tada su jedino oni uspjeli nešto napraviti. Ne znam da li su bili plaćeni za to,ali su momci bili za 10 !

  14. Sellam i Zdravo svima pa sta kome pase 🙂

    Ja cu kratko o amblemu… Prvi amblem jedinice je bio slican onome kojeg je Pospanko naveo (ono nije nikada bio amblem labudova!), bio je okrugao, zelena podloga, ljiljani u sredini, a okolo je pisalo “SJPN CRNI LABUDOVI”. Tada je “jato” bilo jos uvijek prilicno malo, ali jace i sloznije nego ikada poslije. Novi amblem je uradjen negdje ‘93-‘94 kada se jedinica siri i dobija konkretniju logisticku podrsku. Nazalost prvi amblem sam izgubio, zavrsio je ko zna gdje 🙁 drugi cuvam k'o oci u glavi 🙂
    Sto se tice borbenosti i sposobnosti jedinice, ja se zaklinjem u labudove od kojih je prvobitno nastala jedinica. To su istinske patriote BiH koji su se spremali za odbranu puno prije pocetka agresije. Ova zemlja i nadolazece generacije su se jako zaduzile kod pripadnika takvih jedinica. Da sutra opet pukne znam da bi ona ekipa ponovo bila na okupu. Prijeteljski odnosi su uvijek bili sa Lastama i ostali poslije rata.
    Za Kadira: brate jedinica je u Kakanj dosla ‘94. Je li im i do tada bilo “lahko” ?? Nije se sepurilo brate nego se puzalo naprijed gdje je god gorilo. Kakanjski “ratnici” su kivni na njih jer su im pokupili cure i lemali ih 🙂 to je kljuc svih problema u Kaknju. Znas li broj koliko ih se ozenilo iz kaknja?? hehe Problem je sto je sa omasovljenjem jedinice doslo “svakakvih”, ali mnogi su brzo i napustali jedinicu. Iz Tuzle je kompletna jedinica PL-a dosla bas u Kakanj pod komandu Labudova, a mislim da ih se vise od pola vratilo nazad. Sirenjem jedinice, to vise nije bila ona, stariji su ili poginuli, ili ranjavani, vrlo malo je ostalo PRAVIH Labudova, nazalost.

  15. http://www.tridentmilitary.com/New-Photos9/bos3.jpg
    “The Black Swans are estimated to spend around $700,000 monthly on weapons, ammunition and other supplies.”
    Razmislite malo, specijalci i diverzanti, koji pisete o “linijasima”, ARBiH, da li bi oni trebali vasu pomoc da su imali opremu kao vi.
    Kakva je poruka djeci koja citaju? Ne preuvelicavajte vase zasluge! Nije pogresno, a bogami ni sramno, biti linijas!

  16. Svi lupetate o herojstvima Crnih Labudova i Vikicevih specijalaca,a nigdje ne spominjete LASTU. Spomenite nekada istinske heroje,kao sto su bili komadant Ekro,Beno,Zajka,Lele,Buga,rahmetli Ape,Eve,Haze,Slovenac i mnogi drugi borci OPSN LASTE.

  17. Kadir….. de mi reci svega ti kakve veze ima koliko granata je palo na Kakanj za vrjeme rata,i lokacijom kasarne CL?
    Nadji liniju gdje CL nisu izvodili akciju ili prodirali prvu liniju?
    A sto se sepurenja po Kaknju tice….. sepurio bi se i ti da si imao muda biti u CL,nego si sigurno gledao dnevnik u pola 8 sa Hadzifejzovicem negdje u Minchenu kao i vecina koji pricaju kao i ti.
    Svaka cast svim borcima koji su ucestvovali u ratu,ne samo CL!
    Imate pozdrav i selam od Pastrmke(1 odred.1ceta. 1vod CL) iz Norveske(izasao vani 1996,kad vise nije bilo potrebe za borbom)

  18. The post in informative thanks for sharing. I like the genuine discussion. There are many informative articles on the internet but that does not come in view. I found this post for the first time and I find it useful. Thanks for sharing this. If you are looking for virtual assistants here are some specific services.

    Hire software developers http://www.optimalvirtualemployee.com/hire-software-developers/
    Hire web developers in India http://www.optimalvirtualemployee.com/hire-web-developers-in-india/
    Hire IOS developers in India http://www.optimalvirtualemployee.com/hire-ios-developers-in-india/
    Hire android developers http://www.optimalvirtualemployee.com/hire-android-developers/
    Hire mobile app developers http://www.optimalvirtualemployee.com/hire-mobile-app-developers-in-india/
    Hire net developers in india http://www.optimalvirtualemployee.com/hire-net-developers-in-india/
    hire ruby on rails ror developers in india http://www.optimalvirtualemployee.com/hire-ruby-on-rails-ror-developers-in-india/
    Hire python developers in India http://www.optimalvirtualemployee.com/hire-python-developers-in-india/
    Hire web designers in india http://www.optimalvirtualemployee.com/hire-web-designers-in-india/
    hire opencart developers in india http://www.optimalvirtualemployee.com/hire-opencart-developers-in-india/
    best digital marketing company in India http://www.optimalvirtualemployee.com/best-digital-marketing-company-in-india/
    hire virtual assistants in india http://www.optimalvirtualemployee.com/hire-virtual-assistants-in-india/
    virtual assistant services http://www.optimalvirtualemployee.com/services/

  19. Thanks for sharing the great information. I read the content and it is really useful. I was looking for the right information and your content has served exactly what I was looking for.

    oakville personal injury lawyers http://www.oakvillelawyers.com/
    injury lawyer in oakville http://www.oakvillelawyers.com/
    brain injury lawyer http://www.oakvillelawyers.com/practice-areas/personal-injury-lawyers/brain-injury-lawyers/

Komentariši